Haim Ginott: Szülők és gyermekek

Haim Ginott: Szülők és gyermekek

Ginott ma már klasszikus könyve gyakorlati tanácsokkal segíti a szülőt, hogyan sajátíthatja el a dicséret és a bírálat új, hatékonyabb módjait, mennyi engedékenység megengedett és ugyanakkor milyen fontos a korlátok léte és következetes betartása a gyermek számára. Külön fejezet foglalkozik a felelősség és a függetlenség témakörével, hangsúlyozva, hogy a felelősségvállalás kialakulása lassan, sok éves gyakorlással történhet csak – és feltétele, hogy gyermekünket minél gyakrabban ösztönözzük véleménye kinyilvánítására, és bizonyos helyzetekben rábízzuk a választást.

A legtöbben gyermekvárás előtt állva úgy képzelik, hogy kapcsolatuk gyermekükkel kiegyensúlyozott és felhőtlen lesz, és gyermekükből boldog és elégedett embert nevelnek. Amikor gyermeküket nevelik, azon veszik észre magukat, hogy nagyon gyakran kiabálnak vele, türelmetlenek és ingerültek gyermekük társaságában és kapcsolatuk fokozatosan egyre messzebb kerül a megálmodott kiegyensúlyozottságtól és felhőtlenségtől. Haim Ginott könyve rámutat, hogy a jól működő kapcsolat kialakításának két feltétele van: a kölcsönös megbecsülés és a gyermek érzéseinek tiszteletben tartása.

A szerző leírja a kudarchoz vezető  viselkedési módokat, melyeket érdemes elkerülni: a fenyegetés, megvesztegetés, ígérgetés, gúny nem segít a jó kapcsolat kialakításában. Végigkísérhetjük a gyerekek életének egy napját a felkeléstől a lefekvésig, szóba kerül a televízió, a testvérféltékenység, a gyerekek szorongásának okai és kezelése, a gyermeki szexualitás, valamint az a sokat vitatott kérdés, hogy milyen esetben szorulnak a gyerekek és szülők pszichológus segítségére.

Nagyon fontos üzenete a könyvnek, hogy a gyerek érzelmei nem megállíthatók és elvitathatók: észre kell venni és meg kell nevezni őket a gyerek számára, nem szabad őt elítélni miattuk, hanem megértéssel kell fogadni még akkor is, ha azok számunkra is nehezen elfogadhatóak.

A jelen kiadáshoz Klein Sándor, a fordító és sorozatszerkesztő írt előszót, és a könyv Mérei Ferenc első kiadáshoz írt előszavával zárul, szép keretet adva a könyvnek. Hiányzik viszont a könyvből a szerzőnek és munkásságának rövid bemutatása, aki tanárként és gyermek-pszichológusként a gyerekekkel való párbeszéd megújításán fáradozott és mondanivalója napjainkra nem veszített fontosságából.

Hasznos olvasmány lehet minden gyermekekkel kapcsolatban álló felnőtt számára, elsősorban szülőknek, akik elég bátrak ahhoz, hogy szembenézzenek a hibáikkal és készek, hogy új, pozitívabb irányt adjanak gyermekükkel való kapcsolatuknak.

Szerző: Haim Ginott
Cím: Szülők és gyermekek
Kiadó, évszám: Edge 2000 Kiadó, 2007
Oldalszám: 160
Ár: 1.980 Ft

Könnyű 1 2 3 4 5 Nehéz
Szakmai 1 2 3 4 5 Laikus
Tudományos 1 2 3 4 5 Kevésbé tudományos

Recenzió: Szigetvári Szilvia