Daniel Goleman: Érzelmi intelligencia a munkahelyen

goleman

Sokan még manapság is úgy gondolják, hogy a sikeres élet receptjét az iskolai bizonyítvány lapjaiból kiolvashatják. Aztán jön a nyakleves: az eminens tanulóból a szervezet magányos rabszolgája lesz, rosszabb esetben főnökké válik, akinek a szobájában még a növények is csak félve virágoznak. Daniel Goleman írásából hamar kiderül: a boldoguláshoz nem elég az intellektus. Ami még annál is meghatározóbb, az az érzelmi intelligencia.

Daniel Goleman Érzelmi intelligencia a munkahelyen című könyve a munka világának speciális aspektusából értelmezi az érzelmi intelligenciát. Választ kapunk arra, hogy az olyan személyes és szociális készségek, mint például az önbizalom, a konfliktuskezelés, az empátia, a másokkal való együttműködés képessége, a kezdeményezőkészség milyen hatással lehetnek az egyén életére, karrier előmenetelére, munkatársaival való kapcsolatára, de a vállalat profittermelésére és népszerűségére is.

Goleman elmélete szerint az érzelmi intelligencia szerkezete 5 dimenzióból és 25 kompetenciából áll, amelyeknek előnyeit és hátrányait módszeresen felsorakoztatja azok mellé a foglalkozások és szervezettípusok mellé, amelyekben kiemelten fontosak lehetnek.

Mélyremenő, alapos elemzéseket olvashatunk a kiválóság ismérveiről, de górcső alá veszi a kudarcot vallott vezetők jellegzetességeit is. Ezzel együtt lehetőséget biztosít arra, hogy az olvasó végiggondolja, mely kompetenciái vezettek eddig eredményre, és melyek szorulnak fejlesztésre. Az érzelmi intelligencia ugyanis egész életen át képes fejlődni – ehhez konkrét útmutatásokat is kapunk a könyv végén.

Számtalan munkaszituációból hozott példa, olykor meglepő kutatási eredmények és esettanulmányok teszik olvasmányossá és könnyen emészthetővé az egyébként sem rövid könyvet. Daniel Goleman ügyesen egyensúlyoz szakmai és hétköznapi fogalmak között, neurológiai és biológiai vonatkozásokat is érthetően belecsempészve mondandójába.

A könyv hasznos és élvezetes olvasmánya lehet mindazoknak, akiket érdekel a személyiség, érzelmi intelligencia hatása a munka eredményességére, akik törekednek arra hogy munkájukat minél sikeresebben végezzék, esetleg teameket szerveznek, csapatokkal dolgoznak, azok fejlesztésében érdekeltek.

Szerző: Daniel Goleman
Cím: Érzelmi intelligencia a munkahelyen
Kiadó, évszám: Edge 2000 Kft., 2004
Oldalszám: 514
Ár: 2900 Ft

Könnyű 1 2 3 4 5 Nehéz
Szakmai 1 2 3 4 5 Laikus
Tudományos 1 2 3 4 5 Kevésbé tudományos

Recenzió: Gosztonyi Ágnes