Belbin, M.: A Team, avagy az együttműködő csoport

belbin a team avagy az egyuttmukodo csoport

Miért nem tökéletesek a csupa „tökéletes” emberből álló teamek? Mi különbözteti meg a hatékony csapatokat a nem hatékonyaktól? Két kérdés, melyek mentén Belbin elindult, és gyakorlati kutatások nyomán kidolgozta elméletét a csapattag szerepekről.

Tudományos munka

Belbin és munkatársai tudományos alapon, „tiszta” helyzetben végzett csoportmunka megfigyelések nyomán különítették el azt a nyolc csapattag típust, melyek közül mindegyik más módon képvisel értéket a csoportok életében. A munkák a nagy-britanniai Henley vezetőképző intézetben zajlottak, üzletemberek számára folytatott továbbképzési kurzusokon.

A nyolc csoportszerep

Az alábbiak nem személyiségtípusokat írnak le, hanem adott csoportban betöltött szerepet. Azonban mindenkire jellemző az, hogy többnyire melyik egy vagy két csoportszerepet tölti be csapatmunka helyzetben. Belbin szerint egy ideális csoportban az összes típusú szerep megjelenik.

Vállalatépítő: a csapat közös érdekeit szem előtt tartva dolgozik, cselekvési tervet készít, gondoskodik a szisztematikus és hatékony végrehajtásról, fegyelmezett és gyakorlatias

Palánta: ötletgyártó, a fő problémákra eredeti ötletekkel, stratégiákkal képes előállni (kreatív csoportszerep)

Forrásfeltáró: folyamatosan kutatja a lehetőségeket tárgyi és társas környezetében, igyekszik előrevivő kérdéseket feltenni (kreatív csoportszerep)

Elnök: motivált a hatalomgyakorlásra, koordinálja az aktivitást, elköteleződik a vállalati célok iránt és másokat is motivál, megbízik az emberekben, realista és fegyelmezett (irányító csoportszerep)

Serkentő: aktív, motivált a teljesítményre és a győzelemre, gyanakvó és provokatív, hevesen reagál, erősen ösztönzőleg tud hatni egy passzívabb csoportra (irányító csoportszerep)

Helyzetértékelő: döntések alapos mérlegelésében segíti a csapatot, objektív és precíz, minden tényezőt figyelembe vesz, kritikus

Csapatjátékos: érzékeny a társas rezdülésekre, jól tud bánni a nehezebben kezelhető tagokkal, a közös érdeket egyéni érdeke fölé helyezi, mindezzel javítja az általános csoportmorált

Megvalósító: motivált a feladatok véghezvitelére, szorongásra hajlamos, de fegyelmezett és nagy önuralommal rendelkezik, értékeli a kitartó erőfeszítést és a következetességet

Csapattag típus kérdőív

A csoportszerepet felmérő kérdőív megtalálható a könyvben, így az olvasó is megtudhatja önmagáról, hogy  leggyakrabban mely csoportszerep(ek)et tölti be.

Hangsúlyozandó, hogy a kérdőív kiválasztási célra nem alkalmas, mert ahhoz nem elég magas a statisztikai megbízhatósága, azonban egyéni fejlesztési és szervezetfejlesztési célra kiváló. Fontos kitétel, hogy a csoportszerepeknek akkor van igazán jelentőségük és hatásuk az eredményekre, ha egy munkahelyen valódi csoportmunkára van szükség, mint például egy felsővezetői teamben.

Ajánlás

A könyv ajánlható bárkinek, aki dolgozott már csapatban, illetve akit érdekelnek a csoportfolyamatok. A könyv nagyon igényes és precíz a kutatások leírásában, azonban nélkülözi a tudományos cikkek szárazságát, és rendkívül könnyen emészthető és érthető formában, szemléletesen, élvezhetően írja le a megfigyelési tapasztalatokat és a levont következtetéseket.

Kapcsolódó linkek

Henley Vezetőképző Intézet: Henley Management College www.henleymc.ac.uk
Meredith Belbin tanácsadó cége: Belbin Associates www.belbin.com

Könyv adatok

Belbin, M. (2003). A team, avagy az együttműködő csoport
Kiadja: Edge 2000 Kft. (SHL könyvek sorozat)
Bolti ár: 1980 Ft.
217 oldal, kartonált
ISBN 963 206 899 8

Könnyű                  1 2 3 4 5    Nehéz
Tudományos       1 2 3 4 5     Kevésbé tudományos
Laikus                     1 2 3 4 5    Szakmai

Recenzió: Szűcs Júlia