Sarah Famery: Hogyan mondjunk nemet?

Hogyan mondjunk nemet

A hétköznapokban gyakran gondolkodunk el azon, hogy nem vagyunk-e túl engedékenyek a családtagjainkkal, ismerőseinkkel, akik naponta ostromolnak minket különböző kérésekkel, szívességeket kérnek tőlünk, vagy éppen csak egy apró segítséget egy olyan pillanatban, amikor egy 34 órás nap is kevésnek bizonyulna.

Sarah Famery egy csomó elgondolkodtató kérdésen keresztül próbál rávezetni minket, hogy miért nem tudunk nemet mondani egyes embereknek, bizonyos szituációkban. Nyilvánvaló, hogy vannak olyan helyzetek, amikor könnyedén visszautasítunk egy számunkra kellemetlen kérést, viszont gyakran előfordul, hogy a konfliktus elkerülése végett nem azt mondjuk, amit szeretnénk, nem vagyunk őszinték – talán saját magunkkal szemben sem.

A könyv abban segít, hogy önvádaskodás helyett el tudjuk fogadni a felismerést, hogy nehezünkre esik nemet mondani, s ez által hatékonyabban tudjuk érvényre juttatni saját érdekeinket. Felhívja a figyelmet olyan jelekre, önvédelmi eszközökre és reakcióképzésekre, melyek arra utalnak, hogy „visszafogjuk” magunkat. Végigvezet minket a múltunkon, gyerekkori hatásokon, hogy könnyebb legyen eldönteni, milyen jellegű kapcsolatainkban okoz gondot egy feladat elhárítása. A konkrét kérdés-típusokat is végigveszi, és ezek következményein is elgondolkodtat.

A terapeuta szerint három alapvető oka lehet annak, hogy nehezen mondunk nemet: a tekintélytől való félelem, a bűntudatérzés, illetve hogy szükségünk van szeretetre és elismerésre, és – mivel általában a hozzátartozóink által nyújtott szeretet feltételekhez kötött – félünk, hogy elveszítjük a számunkra fontos támogató személyeket. Tehát inkább alárendeljük magunkat, és szerepeket játszunk, csakhogy szeressenek.

Nagyon hasznosnak találtam a könyvben található esetismertetéseket, melyek arra ösztönöznek minket, hogy a probléma-felismerés után rögtön kezdjünk el kis lépésekben haladni a „feloldozás” felé, és ehhez motiváló erőként mindig vegyük számba az összes előnyt és nyereséget, amit az ellenállással szerezhetünk magunknak.

Ajánlom mindazoknak, akik még nem voltak asszertivitás tréningen (bár soha nem késő!), illetve van idejük és kedvük kicsit önmagukba tekinteni: akár azért, mert végre szeretnék vállalni önmagukat, vagy, mert gondot okoz számukra a véleménynyilvánítás, vagy egyszerűen csak úgy érzik, hogy túl vannak terhelve és közel állnak a kiégéshez. Előzzük meg a depressziót, váljunk felnőtté és legyünk szabadok!

Athenaeum Kiadó, 2007
Budapest, 166 oldal
Ára: 2290.- Ft

Könnyű 1 2 3 4 5 Nehéz
Tudományos 1 2 3 4 5 Kevésbé tudományos
Laikus 1 2 3 4 5 Szakmai

Recenzió: Gönczöl Kitti