Francois Lelord: Hector utazása – avagy a boldogság nyomában

Hector utazása avagy a boldogság nyomában könyvborító

Manapság oly divatos téma a kutatók körében a boldogság témaköre. Sokkal kedvezőbb körülmények között élünk, mint akár egy évszázaddal előbb az emberek, sokkal kevesebb veszélynek vagyunk kitéve, mégse állíthatjuk, hogy boldogabbak lennénk, vajon miért van ez így? Akinek nincs türelme vagy nem akar tudományos fejtegetéseket bogarászni, annak bőven elég, ha elolvassa a Hector utazását, amely teljesen emészthető formában tálalja nekünk a kutatások eredményeit, amelyek nem is annyira bonyolultak, mint amit elsőre gondolnánk. Ez a könyv egyszerre szórakoztató regény, amely egy fiatalember kalandos utazásáról, és egy tanulságos mini-tanulmány, amely a fiatalember boldogsággal kapcsolatos tapasztalatainak összegzéséről szól.

Hector, a főhős, egy sikeres francia pszichiáter, akihez rengeteg páciens jár. Megfigyelte, hogy az általa kezelt páciensek közül a legtöbbnek egyszerűen az a baja, hogy boldogtalan. Egy szép napon elbizonytalanodik, hogy vajon ő tud-e segíteni ezeken az embereken, s elhatározza, hogy egy időre szabadságra megy. Világ körüli útra indul, és amerre jár, megpróbálja megérteni mitől boldogok vagy boldogtalanok az emberek. Azt gondolja, hogy ha van a boldogságnak titka, akkor azt így biztosan megtalálja.

1. lecke: A boldogságot jól tönkre lehet tenni összehasonlítgatással.

Kis jegyzettömbjével útnak indul tehát, maga mögött hagyva barátnőjét, addig sikeres munkáját, életét. Útja során különböző kalandokba keveredik, felkeresi régi ismerőseit, de közben folyamatosan új ismeretségekre tesz szert, sőt még szerelmes is lesz. Eljut gazdagokhoz és találkozik szegényekkel, beszélget fiatalokkal és idősebbekkel, betegekkel, veszélyben lévőkkel és kiszolgáltatottakkal, egyedülállókkal és családosokkal, vallásosakkal és tudósokkal. A boldogsággal kapcsolatos megfigyeléseit leckék formájában feljegyzi, s ezeket időről-időre megvitatja különböző emberekkel. Ilyen megállapításokat tesz, mint pl:

3. lecke: Sokan mindig csak a jövőben tudják elképzelni a boldogságukat

A regény kicsit romantikus, hiszen a főhős időnként majdnem gyermeki naivsággal meséli el az élményeit, közben pedig filozofikus gondolatokba merül. Kalandjaiból végül sikeresen hazatér, de már megváltozott a személyisége, gondolkodásmódja. Ennek megfelelően egy könnyed szórakoztató olvasmány, de időnként – úgy vélem – komolyan elgondolkodtatja az embert saját szemléletéről és helyzetéről a világban. Talán nem megyek messzire, ha azt gondolom, kicsit számot is vet életével az ember, miközben olvassa a könyvet, megpróbálja saját életében megtalálni a boldogságot. Remélem sikerül mindenkinek…

13 lecke: Boldogság, ha az ember hasznosnak érzi magát.

Író: Francois Lelord
Cím: Hector utazása – avagy a boldogság nyomában
Kiadó: Athenaeum Kiadó, 2008
Oldalszám: 208 oldal

Bolti ár: 2490 Ft

Könnyű                       1 2 3 4 5                     Nehéz
Tudományos            1 2 3 4 5      Kevésbé tudományos
Laikus                         1 2 3 4 5                      Szakmai

Recenzió: Bereczki Ágnes