Stern, D.: Egy baba naplója

Daniel Stern gyermekpszichiáter, csecsemőkutató és öt gyermek édesapja. A genfi egyetem professzora. Szerzőként érthető, tiszta, kedves a stílusa, a kisbabák iránti őszinte érdeklődéssel és szeretettel ír.

A szerző célja, hogy bemutassa, és érthetővé tegye a szülők számára gyermekük mentális világát, annak érdekében, hogy e tudás birtokában harmonikusabbá válhasson a szülő-gyermek kapcsolat. A képzeletbeli „Jocit” születésétől négy éves koráig követi nyomon, öt életkori szakasz sajátosságait bemutatva. Minden szakaszban bemutat egy jellemző élményt három szempontból: leírja az objektív eseményt (pl. napfényfolt táncol a falon), a baba szubjektív élményét, majd egy magyarázatot, mely rávilágít az aktuális életkor jellemző érzéseire, állapotaira, érdeklődésére és képességeire.

Az öt világ, amelybe Joci fejlődése során belép:
I. az érzelmek világa,
II. a közvetlen társas világ,
III. a gondolatiság világa,
IV. a szavak világa, és
V. a történetek világa.

Részlet a gyermekvilágból

Egy hatalmas, furcsa térben vagyunk. Bármerre nézek, Apa az egyetlen ismerős sziget. Nagyon jól ismerem őt, de szeretnék körülnézni. Ezért körbejárom a legtávolabbi széleit. (…) És egyszer csak érzem, hogy elvesztem. Nem találom Apa csillagát, erővonalai meggyengültek. A tér egyre nagyobb és nagyobb. Nincsenek határai. Semmi sem tart. Feloldódom, mint sószemcsék az óceánban. Pánikba esem. Hívom Apát. (…) Hallom és érzem, ahogy visszaránt maga felé. Válasza megtöri a jeget. (…) Érzem, hogy a nyugtatás hatása elmélyül bennem. Ám lassan újra tudatára ébredek a minket körülvevő hatalmas térnek. Érzem, hogy gyengén, de újra hívnak.

/III. rész: Mentális tájak világa: Joci tizenkét hónaposan, 7. fejezet.: Egy utazás: délelőtt 10.30. 69-71. oldal./

Ajánlás

A könyvet elsősorban gyakorló illetve már most érdeklődő leendő szülőknek ajánljuk, nőknek és férfiaknak egyaránt. Emellett a fejlődéspszichológia iránt tudományosan érdeklődők számára is értéket képvisel.

Kapcsolódó könyv

Stern, D.: Anya születik

Könyv adatok

Stern, D.. (2007). Egy baba naplója – A kisgyermek életének bontakozó világa
Kiadja: Animula Kiadó
Bolti ár: 2400 Ft
121 oldal, kartonált
ISBN 963 941 078 0

Könnyű                     1 2 3 4 5                      Nehéz
Tudományos              1 2 3 4 5              Kevésbé tudományos
Laikus                       1 2 3 4 5                     Szakmai

Recenzió: Szűcs Júlia