Könyvismertető: A serdülés vihara klinikus szemmel

A kamaszkor maga a növekedés és felfordulás, a zűrzavar és a nagyfokú sérülékenység korszaka. Órási testi, lelki, szellemi változásokon kell átesnie a serdülőnek rövid idő alatt,  és azután újra meg kell találnia a helyét a világban. Van, akinek ez nem megy olyan egyszerűen, így segítségre van szüksége. A kötetben található 11 fejezetet serdülőkkel foglalkozó terapeuták írták olyan fiatalokról, akik e viharos időszakukban szakemberhez fordultak segítségért.

A könyv szerzői a londoni Tavistock Klinika köreiben tevékenykednek -elsősorban az ottani Serdülő részleg dolgozói -,  olyan pszichodinamikus megközelítéssel dolgozó szakemberek, akik sokéves tapasztalattal a hátuk mögött közelről ismerik a serdülők körében tapasztalt jellegzetes problémákat, nehézségeket.

 

A fejezetek sorra veszik a legjellegzetesebb serdülőkori problémákat (családi viszonyok, tekintélynek való ellenállás, szexuális bántalmazás, tanulási zavarok, evészavarok, öngyilkosság, szorongás a felnőtté válástól, felelősségvállalás, stb.) és megpróbálják bemutatni a problémák mögött lejátszódó lelki folyamatokat, valamint azok okait. Jelentős elméleti háttéranyagot is kap egyben az olvasó, amelyet a példákon keresztül könnyen megérthet.

 

Ez a könyv, amellett hogy egy jó szakkönyv, attól nagyon izgalmas, hogy egyszerre leírást kapunk a serdülők, a körülöttük élők (család, barátok, iskolatársak, stb.), valamint a serdülőkkel foglalkozó terapeuták gondolatairól, érzéseiről, viselkedéséről. A sokszor teljesen szokványos és ismert családi, iskolai helyzeteket vagy éppen nagyon is ritka és megdöbbentő történéseket itt egy serdülő szemszögéből, bizonyos aspektusokat felerősítve, másokat elhanyagolva látunk. Másik oldalról bepillantást nyerhetünk a kamaszokkal foglalkozó szakember, terapeuta munkájába a hosszabb- rövidebb ideig tartó terápiák menete során. Látjuk, milyen helyzetekben találhatja magát a terapeuta, milyen nehézségekkel kell megküzdenie, és hogyan lehet ezekkel megküzdeni. A szerzők ráadásul olyannyira közérthető módon írták le az eseteiket, hogy bátran megbirkózhatnak vele a nem szakmabéliek is.

Szerkesztők: Robin Anderson, Anna Dartington
Cím: A serdülés vihara klinikus szemmel
Kiadó: Animula Kiadó, 2007
Oldalszám:158 oldal
Bolti ár: 2950 Ft

Könnyű                        – – x – –                        Nehéz

Tudományos                 – x – – –             Kevésbé tudományos

Laikus                          – – – – x                        Szakmai

Recenzió: Bereczki Ágnes