Cathy A. Malchiodi: A gyermekrajzok megértése

Malchiodi művészeti oktató, művészetterapeuta és klinikai tanácsadó rendkívül sokoldalúan, és rengeteg példával illusztrálva mutatja be a gyermeki alkotás szerepét a terápiás folyamatban, kézzelfogható segítséget nyújtva a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek. A könyv nagyszerű összefoglalása mindazoknak az elméleti és gyakorlati ismereteknek,  amelyeket érdemes tudni a gyermekek művészeti megnyilvánulásairól terápiás szempontból.

A szerző a gyermekrajzok fenomenológiai megközelítését szorgalmazza. Fontosnak tartja, hogy ne csak az alkotás végeredményéből – vagy annak részleteiből, meglévő, vagy hiányzó elemeiből –  próbáljunk meg következtetéseket levonni, hanem vegyük figyelembe a terápiás munkán belül történő alkotás folyamatát és körülményeit, beleértve a fejlődési, érzelmi, kapcsolati, és egyéb hatásokat is.

A rajzok olyan hatékony eszközt adnak a terapeuta kezébe, amely segítségével könnyebben megérthetik a gyermekek gondolkodását, érzelmeit, viselkedését, fantáziáit. Mindaz, amit a gyerekek verbálisan nem, vagy csak nehezen tudnak kifejezni, sok esetben tükröződik alkotásukban. A könyv bemutatja, hogyan lehet az alkotás valóban egy alternatív kommunikációs forma közöttük.

“A könyv fő üzenete az, hogy a rajzolás segítségével történő kommunikáció könnyen lehet bármely terapeuta repertoárjának része – ha megadja páciensének ezt a lehetőséget.”

Ezen túlmenően jótékony hatása lehet a gyerekek számára maga az alkotás folyamata is, amely során alkalom nyílik az önkifejezésre, a negatív érzelmek lereagálására, az egészség, a jó közérzet, érzelmi egyensúly megtalálására.

Megismerkedhetünk továbbá az egyes fejezetekben részletesen a rajzok terápiás alkalmazhatóságának feltételeivel, a fejlődéslélektani tényezőivel, érzelmi tartalmukkal, kapcsolati, szomatikus és spirituális, és végül etikai vonatkozásukkal.

Attól függetlenül, hogy a szerző elsősorban szakembereknek szánta írását, érdekfeszítőnek és érthetőnek fogják találni a nem szakemberek is. Tömören fogalmaz, és kitűnően ötvözi a szakirodalomban található elméleti és kutatási anyagokat saját pályafutása során felhalmozódott gyakorlati tudnivalókkal. A terápiás munkára vonatkozó konkrét javaslatai, ötletei pedig hasznos, praktikus segítséget nyújtanak. Talán az emelte volna még a könyv színvonalát, ha az illusztrációként használt gyermekrajzok nem fekete-fehérben, hanem színesben jelenhettek volna meg. Összességében azonban tényleg egy gyakorlatban is jól hasznosítható könyv, amelyet érdemes többször elővenni, olvasgatni.

Szerző:  Cathy A. Malchiodi
Cím:  A gyermekrajzok megértése
Kiadó:   Animula Kiadó, 2003
Oldalszám:  156 oldal
Bolti ár:  2950 Ft

Könnyű                        – – x – –                        Nehéz
Tudományos                 – x – – –             Kevésbé tudományos
Laikus                          – – – – x                        Szakmai

Recenzió:  Bereczki Ági