D. Stern: Anya születik

anya születik

Daniel N. Stern ismerte fel először (persze felesége segítségével, aki a kutatótársa is), hogy a hagyományos pszichológiai modellek nem számolnak az anyaság személyiségfejlődésre gyakorolt hatásával. A könyv ezt az űrt pótolja.

Megismerhetjük belőle pszichológiai szempontból az anyává válást; a várandósság, a szülés során és a csecsemővel való kapcsolat alatt végigvonuló folyamatokat. Rengeteg élménybeszámoló, esettanulmány teszi könnyen olvashatóvá, érdekessé a szöveget.

A nő anyává válása, érése során érdekes kettősség alakul ki a személyiségben. Tapasztalható, hogy hosszú időre átstruktúrálódnak az értékek, a kapcsolatok, a preferenciák, az örömforrások, sőt még az érzékelő és információfeldolgozó rendszer is megváltozik. A gyerek határozza meg a félelmeket, örömöket, vágyakat, ugyanakkor megmarad a nő azonosságtudata: ugyanannak az embernek éli meg magát. Ezt a változást írja le Stern, időnként a gyerek szempontjába belehelyezkedve (amit részletesen az Egy baba naplójában fejt ki), tükröt tartva az anyának. A könyv végén érintőlegesen foglalkozik az apák szerepével, változásával. Kíváncsi lennék az Egy baba naplója, és az Anya születik után az Apa születik című könyvre is.

Ajánlom a könyvet minden érintettnek, anyának és apának, mert nagyon rendszerezetten, közérthetően írja le a lelki folyamatokat, ami sokat segíthet az élmények integrálásában, vagy akár a szülőségre való felkészülésben. Kihagyhatatlan azoknak a szakembereknek is, akik a klienseiket a szülővé válásukban segítik.

Kiadó: Animula
Kiadás éve: 2007
Terjedelem: 166 oldal

Könnyű  1 2 3 4 5 Nehéz
Laikus 1 2 3 4 5 Szakmai
Nem tudományos 1 2 3 4 5 Tudományos

Recenzió: Udvari Judit