Albert Y. Hsu: Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után

hátrahagyottak

Az öngyilkosság még mindig tabu téma, még mindig keveset beszélünk arról, mi történik egy öngyilkosság előtt, arról még kevesebbet, hogy mi van utána. Az öngyilkossággal lélektani szempontból foglalkozó írások fókuszában többnyire maga az öngyilkosságot megkísérlő, vagy elkövető személye, személyisége, körülményei, motivációi állnak. Ebben az írásban viszont e témák érintése mellett áthelyeződik a hangsúly azokra, akik az öngyilkosságot elkövetőkhöz közel álltak, a családtagokra vagy ismerősökre, és az ő szemszögükből vizsgálja meg az öngyilkosság következményeit, innen a cím is: Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után.

Albert Y. Hsu saját élményein keresztül kellőképpen hitelesen képes átadni azt a sokfajta gondolatot, érzést, ami édesapjának öngyilkossága révén átélt. De ezen túlmenően a szerző hihetetlen széles körben járja körül az öngyilkosság területét, az abban szerepet játszó tényezőket és okokat, a gyász folyamatát e speciális esetben, valamint a tragédiát érintő morális, filozófiai, vallási vonatkozású kérdéseket is. A könyvben jó érzékkel vegyíti naplószerű visszaemlékezéseit, a kapcsolódó szakirodalmi elméleteket, a szépirodalmi idézeteket vagy éppen a Bibliából vett példázatokat. A téma nehézségét jól ellensúlyozza az író közvetlen stílusa, közérthető fogalmazása, és hatalmas empátiával történő odafordulása olvasóihoz.

A könyv első része a tragédiát követően fellépő gyász folyamatával foglalkozik, nagyon részletesen bemutatja az egyes szakaszokban megjelenő érzéseket, érzelmeket, és kitér azokra a speciális jellemzőkre, amely kifejezetten az öngyilkosság esetén jelenhetnek meg. Az ilyenkor fellépő komplikált veszteség esetén ugyanis a gyász mellett a traumával is meg kell küzdeni, amely még bonyolultabbá és esetleg fájdalmasabbá teszi a gyászt.

A második részben magával az öngyilkosság okával kapcsolatos elméletek, vélekedések nézetek kerülnek előtérbe, továbbá a tett megbocsáthatóságával kapcsolatos kérdések, végül betekintést nyerhetünk, hogy a vallás hogyan tekint a fájdalomra és szenvedésre. Az író keresztény, így rengeteg példát hoz a vallás területéről, de széles látkörét mi sem bizonyítja jobban, hogy számos más vallást is megvizsgált, melyik hogyan viszonyul az öngyilkosság tényéhez és az elkövetőkhöz.

A harmadik rész pedig azzal foglalkozik, hogyan élhetnek tovább a túlélő hozzátartozók, milyen változások következnek be az életükben, hogyan dolgozható fel – ha egyáltalán feldolgozható – a tragédia, és milyen tanulságai vannak.

Hiánypótló ez a könyv hazánkban mindazoknak, akik szeretnék tudni, mi zajlik a hozzátartozókban egy öngyilkosság után: milyen érzelmek, gondolatok kavarognak, milyen kérdések merülnek fel, vagy éppen mi az, ami segíthet egy ilyen nehéz helyzetben. Annak ellenére, hogy a szerző könyv bevezetőjében azt írja: „Ha szerettei közül valaki öngyilkosságot követett el, ez a könyv önnek szól.”, vagyis egy önsegítő könyvnek szánja, a szakembereknek is használható, rendszerezett tudás és élményanyagot közvetít.

 

Könnyen olvasható     – 1 2  3 4 5 – Nehezen olvasható
Laikusoknak szól         – 1 2 3 4 5 – Szakmabelieknek szól
Kevésbé tudományos  – 1 2 3 4 5 – Tudományos

Szerző:           Albert Y. Hsu
Cím:                Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után
Kiadó:             Harmat Kiadó, 2015
Oldalszám:    256 oldal
Bolti ár:          2900 Ft

Írta:  Bereczki Ágnes