Interjú Csúsz Klárával a Magyar Pszichodráma Egyesület elnökével

20_eve_szinpadon

Szeptember 25-27-e között kerül megrendezésre 20 éve a színpadon címmel a 9. Pszichodráma Kongresszus, ennek apropóján beszélgettünk Csúsz Klárával, a Magyar Pszichodráma Egyesület elnökével a pszichodráma hazai és nemzetközi helyzetéről, és a Kongresszusról.

Aki nem tudná, vagy kevésbé ismeri a pszichodrámát, annak el tudná mondani pár szóban, hogy mit is takar ez a kifejezés?

A pszichodráma egy olyan megközelítés, módszertan, amely mindazt, ami egy emberben történik – viselkedés szintjén, érzelmek szintjén, gondolatok szintjén – azt cselekvéses módon ragadja meg -. A pszichodrámát számtalan módon és területen használják (cégek szervezetfejlesztésétől kezdve addiktológián át), de a lényege minden esetben ugyanaz, hogy segítse a változást a résztvevőben, a teljes megélés révén.

A pszichodráma során felidézzük a problémás vagy bármi más módon fontos eseményeket, s a játék közben érzelmileg újra éljük a helyzeteket. Ilyenkor van módunk megérteni, elfogadni és változni..Van a pszichodrámának olyan ága is ami irodalmi, művészi tartalmakat jelenít meg, de alapvetően a pszcihodráma emlékekből, élményekből,álmokból, vágyakból és érzésekből dolgozik.

Kiknek szól a kongreszus?

Szól a pszichodrámával foglalkozóknak, a pszichoterápiás szakmának, az oktatásban résztvevőknek, vallási közösségek oktaóinak,vezetőinek, ahogy a gazdasági életben, szervezetfejlesztésben dolgozó kollégákna is,.Természetesen nyitottak vagyunk a média felé is, hiszen a pszichodráma ismertsége elemi érdeke Egyesületünknek.

Milyen különlegessége van az ezévi Pszichodráma Kongresszusnak?

Idén 20 éves a Magyar Pszichodráma Egyesület (erre utal a cím is), Moreno, (a pszichodráma módszer megalkotója) 120 éves lenne és Méreri Ferenc születésének 100. évfordulója is most lesz, így különleges hármas egybeesést ünneplünk. Ennek apropóján pedig nagyon fontosnak tartjuk, hogy a pszichodráma módszerét a lehető legsokszínűbben bemutassuk.

Mik lesznek a témái a kongresszusnak?

A kongresszus a pszichodráma 20 éves magyar történelmét próbálja áttekinteni. A módszer a pszichoterápiás szakmából indult, de elmondhatjuk, hogy a terápiás módszerek közül ez lépett túl leginkább a gyógyítás területén. Számos iskolája, ága-boga alakult ki. Magyarországon meghatározó alakjai voltak és vannak. Szeretnénk bemutatni, hogy ki, hol, mikor és mit tett hozzá a pszichodráma fejlődéséhez.

Kik lesznek a szeptember 23-25. között rendezett előkongresszus külföldi meghívottai?

Grete Leutz és Jörg Burmesiter a meghívottak. Grete Leutz Moreno egyik közvetlen munkatársa volt, s a németországi pszichodráma mozgalom megteremtője. Burmeister úr svájci, de inkább nemzetközinek nevezném, sok országban dolgozik, igen érdekes, ősi szimbólumok megértését célzó csoportokban. Ő jelenleg a Nemzetközi Csoport-pszichoterápiás Egyesület vezetője.

Divat ma a pszichodráma Magyarországon?

Ma már nem nevezném divatnak, de mint minden új megközelítésnek, a pszichodrámának is megvolt ez az időszaka. Egy módszer igazi viszgája nem a divat időszak. Az eredményesség, a szigorú alkalmazási szabályok, a folyamatosan fejlődő módszerek és egy erős képzés az alapjai a komoly pszichológiai módszernek. Az önismereti csoportmunkában a pszichodráma nagyon népszerű, de ez sem nevezhető divatnak. A pszichodrám elég mély és elég szórakoztató, élményt adó, ezért több más önismeretei módszer alternatívája tud lenni.

Érdekes módon önismereti csoportba több nő jelentkezik. A férfiakkal szemben erős társadalmi elvárások vannak, úgy is mondhatnám, ha férfi vagy, akkor mehetsz el belgyógyászhoz, majd pszichoterapeutához, ha már kialakult a gyomorfekélyed, de egyébként az erős férfi nem panaszkodik, hanem megoldja vagy tűri a problémáit.

Jelenleg az emberek többsége annyit tud a csoportmódszerekről, amennyit filmekben lát egy-egy csoportüléstről. Gyakran komikusan vagy a nézőnek nem mindig megnyerően mutatják be ezeket a szituációkat, és ritkán jut eszébe a nézőknek, hogy „hú, de jó lenne beülnöm nekem is egy ilyenbe”.

Hogyan lehet jól bemutatni az embereknek, mi is a pszichodráma? Nyilván a videó az egyik olyan médium, ami a legjobban visszaadja az eredeti történéseket…

Igen, ezen érdemes elgondolkodni, persze a személyiségi jogok messzemenő tiszteletben tartása mellett. A családfelállítás például olyan módszer, ami jobban megmutatja magát és gyors, szinte instant megoldást ígér és látványos katarzist nyújt. A pszichodráma elzárkózik ettől a fajta magamutogtástól, de lehet, hogy ebben a kérdésben valami változásra mégiscsak szükségünk lesz. Újságírók, médiában dolgozók gyakran kérik, hogy nézőként beülhessenek egy pszichodráma csoportba. Ilyenkor nekünk mindig nemet kell mondanunk, ami ugyanakkor árt a módszer ismertségének. Meg kell találniunk a választ ezekre a kihívásokra, amihez például a művészet, filmművészet, színpadi dráma nyújthat segítséget.

Ha munkapszichológiai példát veszünk, ott is lehetőségünk van arra, hogy előzetes tájékoztatás és utólagos engedély beszerzése esetén egy-egy teszteredményt megosszunk mondjuk az adott munkatárs felettesével, vagy a menedzsmenttel. Ugyanígy elképzelhetőnek tartom, hogy pszichodráma csoport résztvevők a teljes beleegyezésükkel megmutathassák saját játékukat a külvilágnak. Természetesen itt minden résztvevő beleegyezése szükséges, nemcsak bizonyos résztvevőké. Ugyanakkor azt érdemes átgondolni, hogy ezek a videók mennyire adják vissza azt a hangulatot, amit egy résztvevő él át, az erős érzelmi átélés állapotában lévő szereplők viselkedése a nézőt túlságosan megrendítheti, vagy éppen ellenkezőleg, nevetésre ingerelheti.

Egyetlen olyan próbálkozást ismerek, ami a szigorú etikai szabályok betartása mellett is megmutatja, hogyan működika pszichodráma: ez egy film lesz. A magam részéről talán ebben a megjelenítésben hiszek leginkább, itt remélhetjük, hogy az érzelmi katharzisok hitelesen érkeznek meg a nézőkhöz.

Milyen iskolák, megközelítések vannak a pszichodráma mozgalmám belül?

Erről viták folynak. Úgy fogalmaznék, hogy a pszichodráma eredendően egy eklektikus, nyitott módszer. Befogad szuggesztív, imaginatív, mozgásos eszközöket, az értelmezésben felhasználja a pszichodinamikai iskolák elgondolásait. Az alkalmazó személyiségétől, személyes beállítódásától függően van, aki a viselkedésre koncentrál, vannak, akik a mélyebb dinamizmusok, összefüggések megértésére koncentrálnak, vannak, akik transzcendens, spirituális élmények feldolgozásával foglalkoznak. . A pszichodrámának olyan oldalági leágazásai is vannak, mint a rögtönző színházak, amiknek már szintén különböző irányzatai alakultak, és ugyan nem tekinthető szoros értelemben pszichodrámának, de a spontán önkifejezést, megélést tekintve azonos alapokon nyugszik.

A pszichodráma mint önismereti, személyiségfejlesztő és terápiás módszer milyen elismertségnek örvend?

A pszichodrámát több terápiás kiképző iskola elfogadja képzése részeként az önismeretei szakaszban, ez igazi elismerés.

A modern pszichoterápiás nézetek szerint nem a módszer az, ami igazán hat és segít, hanem a pszichoterapeuta és a páciens kapcsolata, azaz a személyiség maga a gyógyító ágens.

Milyen a pszichodráma helyzete a világban?

A pszichodráma ismert módszer az USA-ban, Zerka Moreno, Moreno özvegye ott él és dolgozik a mai napig. Németországban is volt egy nagy felívelése, de ennek határt szabott, hogy az egészségbiztosítók csoportmódszerket nemigen támogatnak. Ahol nagyon megerődödött, az Ausztria. Magyarországon sok követője van, de alig néhányan – bár egyre többen – léptek ki a nemzetközi terepre. (2009. szeptember 25. pénteken 14:30 – 15:00 Jörg Burmeister minielőadását a pszichodráma nemzetközi helyzetéről fogja tartani -szerk.)

Végül mit üzen az interjú olvasóinak, a konferenciára látogatóknak, az önismereti módszerek irányába érdeklődőknek?

Azoknak, akik még nem is hallottak a pszichodrámáról, vagy hallottak, de nem próbálták, azt javaslom, ezt ne hagyják ki! Akár megszeretik, akár egyszeri élmény lesz, a próba meg fogja érni, mert átélni a spontaneitást, a játékot, újtra élni fontos pillanatokat, ez kathartikus élmény lesz biztosan. Figyeljék a honlapunkat, pszichodrama.hu, és keressenek legalább egy bemutatót, hogy megnézzék, igazat beszéltem-e.

Akik tudják már, mi a pszichodráma, azokat arra biztatom, használják a módszert, vagy akár csak az elemeit, mert igazán jól kidolgozott és hatékony eszközünk van.