Mitől gyerekbarát egy weboldal?

5633198633_c93eb7ea77

Mindenki egyetért abban, hogy az általános iskolás gyerek máshogy használják az internetet, mint a felnőttek. Mégis kevés információnk van arról, hogy ha nekik szeretnénk weboldalt tervezi, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani.Az amerikai Puget Sound Egyetemen végzett kísérletben 7 és 13 év között gyerekek információfeldolgozását vizsgálták a neten. Ugyanolyan szöveges és képi tartalommal 4 különböző weboldalt szerkesztettek számukra a kutatók. Két weboldalon a tartalom egy menü-szerű listába volt szervezve, míg a másik két oldalon tartalomtérkép (sitemap) segítette a navigációt. A 2-2 különböző oldal típus mindegyikében az egyik websiteon felugró ablakok segítették a diákokat abban, hogy mik a fontos információk, míg a másik oldalon nem utaltak arra, hogy az olvasott tartalom mely részeit fogják számon kérni tőlük később.

Miután a közel 200 fiú- és lánydiák szabadon végigböngészte a weboldalt, annak tartalmára vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk. A helyes válaszok számának elemzéséből kiderült, hogy a 7 és 9 év közöttieknél célravezetőbb az oldaltérkép alkalmazása. Ebben az életkorban a gyerekek egy egészleges (holisztikus) képet alkotnak a weboldalról, és ezt jobban segíti egy összefoglaló ábra. A 10-13 éves gyerekek számára viszont jobban megfelel a kategória lista (menü), mert ők már képesek szelektálni a hasznos és a kevésbé fontos információ között.

A lényeges információ kihangsúlyozására használt felugró ablakok az oldaltérképhez hasonlóan szintén a fiatalabb korcsoport esetében bizonyultak hasznosnak. Azok, akiknek ilyen módon felhívták a figyelmüket a tartalom fontos részeire jobban teljesítettek társaiknál. A 10-13 éves korosztály esetében a felugró ablakok semmilyen hatást nem gyakoroltak az elsajátított ismereteket mérő tesztben adott helyes válaszok számát illetően.

A Mei Rose vezette kutatás a gyerekek webes tartalom-feldolgozásának alapjait célozta feltárni. A legtöbb gyerekeknek készített oldal csupán a színvilágában és az illusztrációiban tér el a felnőtteknek szánt tartalomtól. Míg a felnőttek sikeresen pásztáznak végig hosszú szövegeket, és pillanatok alatt kiemelik a betűfolyamból a számukra legfontosabb részeket, addig a gyerekeknek ez komoly nehézségbe telhet. Egy gyakorlott netező gond nélkül elnavigál intuíciója alapján egy többszintű menürendszerben, míg egy olvasni már jól tudó harmadikos erre sokkal kevésbé képes. Remélhetőleg sok hasonló munka követi még az amerikai szerzők próbálkozásait, és sikerül majd pontosan feltárni mik a gyermekeknek szánt weboldalak használhatóságának a speciális kritériumai.