Erőszakot vált ki a globális klímaváltozás

Dühös tüntetők erőszak klímaváltozás

Habár a globális klímaváltozást mindenki a saját bőrén is tapasztalja, annak következményei sokkal szerteágazóbbak, mint gondolnánk. A Hamburgi Egyetem kutatói szerint az időjárás változásai (pl. globális felmelegedés) és az időjárási katasztrófák (szárazság, hóvihar, hurrikán, stb.) összefüggenek az erőszakos konfliktusok kialakulásának valószínűségével.

A kérdés a globális klímaváltozás miatt olyannyira aktuális, hogy a két legrangosabb tudományos folyóirat – a Science és a Nature – rendszeresen beszámol az ezzel kapcsolatos kutatásokról és tudományos vitákról. Egy friss cikk szerint az időjárási viszonyok összefüggenek a természetes erőforrások elosztásával, az emberi biztonsággal, és a társadalom stabilitásával. A cikk számos példát említ. Például ha az időjárási viszonyok miatt az élelmiszerek hozzáférhetősége csökken – ami az emberi biztonságok közvetlenül veszélyezteti –, az könnyen vezet éhséglázadásokhoz. De az élelmiszer megtermeléséhez szükséges erőforrásokhoz – mint az ivóvíz és a termőföld – való hozzáférés szintén fegyveres konfliktust okozhat. Ezek az erőforrások nagyban függenek az időjárástól. Például amikor Kenyában az extrém szárazság miatt csökkent a használható legelők száma, az állattenyésztők közül sokan erőszakos módszerekkel igyekeztek földet szerezni, ami valóságos kis háborúkat robbantott ki a szomszédos tehénpásztorok között.

Globális klímaváltozás erőszakhoz vezet

Az elmélet szerint az időjárási változásokra való érzékenység három tényezőtől függ. Egyrészt, hogy mennyire van kitéve az adott terület a klímaváltozásnak, másrészt, hogy mennyire érzékeny ezekre, harmadrészt pedig, hogy mennyire képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Nem meglepő, hogy az időjárási viszontagságoknak való kitettség leginkább a harmadik világ országaiban nagy, ahol a mezőgazdaság fejletlensége miatt kevéssé tudnak reagálni a klímaváltozás kihívásaira. Ezekben az országokban egy-egy természeti katasztrófa is nagyobb kárt tud okozni, mert az infrastruktúra fejletlenebb. A kutatók szerint ha a klímaváltozás nem áll meg, előbb-utóbb elérkezik az a pont, amikor a jobban felkészült országok is képtelenek lesznek megfelelőn reagálni a klímaváltozásból adódó nehézségekre. Erre remek példát szolgáltatnak a súlyos katasztrófa által súlytott városok, ahol a rendfenntartó erők hirtelen képtelen lesznek ellátni a feladatukat. Ezeken a területeken hamar megjelennek a fosztogatók (mint például a New Orleans-i hurrikánkatasztrófa után), akik nem riadnak vissza a fizikai erőszaktól sem a haszonszerzés reményében.