Jobban szeretné érezni magát? Menjen biciklivel/gyalog munkába!

Boldogok a biciklizők, nagy a jóllét

Az autóról biciklire, vagy gyaloglásra váltva a munkába menők jobban érzik magukat, boldogabbak lesznek. De még a tömegközlekedők is jobban járnak az autósoknál…Érdekes módon a tömegközlekedés is nyugtatólag hat ugyanis, mert míg az autóban teljesne leköti figyelmünket a forgalom, az esetleges dugók, forgalmi helyzetek pedig bosszantanak bennünket, addig a tömegközlekedésen olvasni lehet, emailezni, facebookozni barátainkkal, szeretteinkel, vagy akár utastársainkkal is.

Az University of East Anglia (UEA) és a University of York által az Egyesült Királyságban végzett kutatásuk szerint  nem csak pénztárcánkra, hanem jóllétünkre is pozitív hatással lehetnek azok a társadalmi döntések, melyek az autóhasználat helyett egyéb ingázási módokat ajánlanak.

A rendszeres testmozgásból eredő pozitív következmények már jól ismertek, melyeket a kutatás az ingázás közben végzett testmozgás esetében is megerősít: minl többet gyalogol valaki a munkájába, annl jobban érzi magát.

A kutatásban 18.000 személyt vizsgáltak, a kutatás pedig 18 éven keresztül követte a résztvevőket.  A kutatásban részt vevők 73%-a autót használt, 13% gyalogolt 3% biciklizett és 11% tömegközlekedést használt. Az autóval, tömegközlekedéssel utazóknál boldogabb voltak az aktív módon ingázók.

Azok, akik időközben autóról vagy buszról biciklire, gyaloglásra váltottak a váltást követően jobban kezdték érezni magukat.

A kutatás olyan faktorokat vett figyelembe, mint az értékesség érzése, boldogtalanság, éjjeli álmatlanság, a problémákkal való szembenézésre való képtelenség. A kutatás figyelembe vette az olyan tényezőket, mint a jövedelem, munkahelyváltás, kapcsolati konfliktusok, gyermeknevelés.

Minél hosszabb időt töltünk autóban ingázáskor, annál rosszabb a közérzetünk, és minél hosszabb a biciklivel, vagy gyalog eltöltött idő, annál jobban érezzük magunkat.

Mivel ingázol?

Eddigi eredmények

Loading ... Loading ...

Forrás: Walking or cycling to work ‘improves well-being’.

1 hozzászólás

  • Kedvenc dalaim teli pofával üvölteni az énekessel együtt,nos ezt biciklin,vagy a tömegközlekedésen,vagy gyalog nehezebb,nagyobb mértékű megnyílást,kitárulkozást igényel,mint ha a zárt kaszni magányában végzem.

Hozzászólások elől lezárva