A Köszönöm hatalma

Thanks Marisa! :D
Thanks Marisa! :D

A pozitív pszichológusok szerint a fent említett szó/mondat nemcsak egy jól bevált szokás, hanem saját magunk számára is hasznos. De mi történik valójában a köszönöm hatására?

Nem is kell kutatni, tanulmányokat olvasni arról, – hisz józan ésszel is tudjuk – hogy a (kapott) figyelmesség jótékonyan hat közérzetünkre, egészségünkre, megerősítheti szociális kapcsolatainkat, pozitívan hat érzelmi életünkre, és segít megbirkózni a stresszes időszakokkal. De mi is történik valójában a köszönöm hatására? Hogyan is működik?


Erre próbált választ találni Adam Grant és Francesca Gino tanulmánya a témában, amely nemrég jelent meg a Journal of Personality and Social Psychology-ban (Grant és Gino, 2010). Nézzük meg, mit is találtak:

69 résztvevőt kérték meg arra, hogy adjanak visszajelzést a fantom hallgató,  “Erik Sorenson” egy álláspályázathoz készített motivációs levelére. Miután ezen túl voltak, azaz válaszukat elküldték Eriknek, a fiú segítséget kért egy másik motivációs levél megírásához. Minden kommunikáció elektronikus formában történt ezen első kísérleti helyzet során.

Mindeközben a 69 fő egyik felének Erik semleges választ írt vissza (továbbiakban „semleges csoport”), míg a másiknak pozitívat, azaz megköszönte a segítséget (továbbiakban „megköszönt csoport”).

Ezen a ponton érdemes megállni e cikk olvasásában és kicsit elgondolkozni.

Amint az várható is volt, azok, akiknek Erik köszönetet mondott, nagyobb százalékban voltak hajlandóak további támogatást nyújtani a fiú számára. Gyakorlatban azzal, hogy a “Köszönöm” elhangzott (pontosabban le lett írva), igen jelentős különbségek jelentkeztek a felmerült kérésre: a pozitív csoporttól Erik 66%-ban kapott segítséget a továbbiakban, míg csak 32%-ban segítettek azok, akik semleges emailt kaptak!

cc: http://www.flickr.com/photos/wwworks/
A köszönet motiválja az embereket a jövőbeli további együttműködésre – ezt eddig is tudtuk. Ami ugyanakkor nagyon is szembeötlő, tehát meglepő: az óriási különbség a két csoport között. A magyarázatok mögött ott áll feketén-fehéren: a gesztus azt is takarja, hogy általa a segítők úgy érzékelhetik, szükség van rájuk, és úgy vehetik, igenis értékes, amit tesznek, ami a köszönet tárgya volt.

Ezek a többletérzések azok, amik a köszöneten keresztül az embereket további lépésekre serkentik: jó helyre került a segítség és megerősítést kapunk azzal kapcsolatban, hogy amit tettek, a másik egyáltalán nem tartja helytelennek, sőt! Az értékelt segítség végül továbbiakat szül.

A következő kísérletben azt vizsgálták, hogy ez a hatás mennyire vihető tovább másik emberre, azaz a megköszönés hatására mennyire segítenek az emberek más embereken ugyanabban a témában.  A második tanulmányban (57 kísérleti személy) Erik újabb csoportjai (újabb megköszönt csoport, a kontroll csoport egy másik semleges csoport volt) másnap hasonló segítséget kérve, a fantom Steven Rogofftól kapott levelet. Stevennek 25% segített a semleges csoportból, míg 55% a megköszönt csoportból!

A „köszönöm” tehát hatványozottan hat.  Bár nem ugyanabban a mértékben, mint az első kísérletben, de a köszönöm hatására másokkal is segítőkészebbek leszünk, nem csak a köszönővel.

A harmadik vizsgálatban azt tesztelték, hogy az egyetemi alumnik adakozását mennyire befolyásolja a visszajelzés, 41 főt figyeltek meg. Láss csodát: a kifejezett hála segíti a további adakozói tevékenységet – és kevésbé hatékonyság érzete, mint szociális beágyazottságunk visszajelzése miatt.  Vagyis azért, mert fontos a szerepünk, számítanak ránk, nem pedig mert a köszönöm után úgy érezzük, hogy mi tuduk a legjobban. A visszajelzés itt személyesen történt, aminek úgy tűnt, még erősebb hatása volt.

cc:http://www.flickr.com/photos/psd/

Házi feladat: vajon a személyesség (közvetlen találkozás alkalmával), illetve az ismeretségi fok (ismerős vagy ismeretlen) hogyan is hathat.

Összefoglalva, mivel köszönetet mondani ma rutin, hajlamosak vagyunk nem is gondolni rá – pedig pszichésen nagyon fontos, mind a mondó, mind a kapó szempontjából. Lényege, hogy visszajelzünk, és megerősítjük, hogy minden, ami történt nagyon jól jött, fontos volt,  a másik lehet, hatékonynak érzi magát, de biztosan szociális kapcsolataiban megerősítve, és ezen felül további cselekvésre is ösztönzünk, sőt ezzel másoknak is juttatunk egy kicsit a segítségből, hiszen akinek köszönetet mondunk, az másal is nagyvonalúbb lesz, ha felmerül a segítés lehetősége.

Kedves Olvasónk! Próbáld ki te is, működik-e a Köszönöm gyakorlása a Te életedben! Biztosan van egy barát, családtag, főnök, munkatárs, akinek még nem köszöntél meg valamit. Tedd meg most, ha módodban áll! Baj nem lehet belőle. :)