Játék a Facebook farmon – A Farmville pszichológiája

Bodnár László, elevenphoto.hu

Egy számítógépes játékában egy farmon kell kapálni és veteményezni sok száz kattintás árán. A játékosok gyakran az életüket is az termény betakarításához igazítják, de a kötöttségek ellenére a Farmville 73 millió felhasználója közül minden harmadik naponta ellátogat birtokára.

A játékok általában a kikapcsolódást szolgálják, kötöttségektől mentes, szabadidős tevékenységet jelentenek az emberek számára. Ilyenkor gyakran felfüggesztjük a realitás-érzékünket, elhisszük, hogy egy adott virtuális térben zajló események szereplői vagyunk. Ebben a világban a szabályok is mások, mint a hétköznapi életünkben. A legtöbb játékban áthághatjuk a szociális normákat, megverhetünk, megölhetünk másokat, kirabolhatjuk barátainkat, stb. Pontosan a mindennapi életünk kötöttségei elöl menekülünk a játék szabad világába.

Napjaink egyik legnépszerűbb számítógépes játéka, a Farmville azonban merőben eltér ettől a hagyományos játék-modelltől. A Facebook közösségi oldalon elérthető játékban egy farmon gazdálkodunk. Termőföldet művelünk, veteményezünk és betakarítjuk a termést. Mindeközben állatokat tarthatunk, fákat ültethetünk és rengeteg egyéb módon “kidekorálhatjuk” a birtokot. A békés gazdálkodás azonban korántsem telik ilyen nyugodtan. Az elültetett növényeket meghatározott idő múlva le kell aratni, ha később látogatunk vissza a farmunkra elfonnyadnak, így elveszíthetjük a rájuk költött virtuális pénzünket. Ha időben érkezünk akkor sincs éppen egyszerű dolgunk. Ha mondjuk 50 parcella földünk van, az aratáshoz, a szántáshoz és az újraültetéshez 150-szer kell kattintanunk a játék felületére, és ez nehezen nevezhető szórakoztató elfoglaltságnak.

Miért játszik mégis 73 millió ember ezzel a monoton, kötöttségekkel teli, váratlan fordulatokat nem hozó, viszont annál több rutinszerű tevékenységet igénylő játékkal? Miért igazítják sokan a mindennapi életük eseményeit a Farmville-beli az aratási időhöz, csak azért, hogy az elültetés után pontosan 8 órával begyűjthessék a sütőtököt?

Bodnár László, elevenphoto.hu

A Farmville a korábbról ismert gazdálkodásra épülő játékokhoz képest egy lényeges újdonsággal szolgál: az ajándékozással. A legtöbb játék arra apellál, hogy a játék során átélt élményekhez kötődjünk, ezért olyan izgalmasak az belső nézetű lövöldözős játékok. A Farmville-ben lehetőségünk van arra, hogy a barátainkkal együtt gazdálkodva ajándékokat adjunk nekik, segítsük őket a gazdálkodásban. Ezek az apró figyelmességek természetesen automatikusan hírek formájában meg is jelennek a Facebook oldalunkon. Így minden alkalommal, mikor egy játékos megnyitja a szájtot, rengeteg ilyen tartalmú üzenet fogadja. A társas normák szerint ezeket a szívességeket viszonozni illik, és miért is tennénk másképp mikor nagyon jól esik, hogy barátaink gondoltak ránk és segítettek minket a játékban.

Természetesen a Farmville-t is jellemzi egyfajta versengés, de az igazi motivációt az jelenti, hogy a barátainkkal játszhatjuk, őket támogatva és az ő segítségük által. A monotonitás nem a játék hajtóereje, az üzleti modell mégis erre épül. Ha nagyon zavar minket a sok kattintgatás, és kevés virtuális fizetőeszközt termeltünk a játékban ahhoz, hogy a különböző kellékeket megvegyük, akkor valódi pénzért farm-pénzt vásárolva felgyorsíthatjuk a játék menetét. A játékot üzemeltető Zynga 60 milliárd forintos éves árbevételének a túlnyomó részét ezek az emberek teszik ki, akik a cég monoton játékaiban akarják megspórolni a szorgos klikkelgetést.