Identity – pszichológiai társasjáték

identity-pszichologiai-tarsasjatek-belso

Egy a maga nemében kuriózumnak mondható termék, az Identity pszichológiai önismereti társasjáték került a szerkesztőségünkbe. Kipróbáltuk, leteszteltük, nekünk tetszett.

A játék

A játék igényes, könnyen hordozható dobozban található, kinyitáskor az egyik fedélen találhatók a játék szabályai, a másik fedélen pedig a játék mezői találhatóak, ahol a bábukkal léphetünk. A doboz belsejében található a dobókocka, a bábuk (üveggomb), és a kártyák.

A kártyák

A játékban 7 féle feladat kártya, és 5 fajta úgynevezett szabálykártya van.  A 7 féle húzható feladat kártya különböző témájú feladatok köré csoportosul, míg az 5 féle szabálykártyából 3-3 darabot kapunk a játék elején, ezeket felhasználva passzolhatunk, vagy módosíthatunk a játékmeneten.

A Bölcsesség kártyákon idézeteket találhatunk, segítségükkel feltárhatjuk, hogyan jelennek meg a bölcsességek életünkben.
A Lélekerő kártyák azokat a pozitív élményeket hívják elő, amikor továbbléptünk egy nehézségen.
Az Öröm kártyák sikereinket, boldog pillanatainkat tudatosítják bennünk.
A Teremtés kártyák mindig a jövőre irányulnak, jövőbeni feladatainkról, vágyainkról szólnak.
A Szeretet kártyák a szeretet-tisztelet témakörét járják körbe.
A Megoldás kártyák a ránk váró feladatokról szólnak.
A Visszajelzés kártya húzásakor valamelyik játékostársról lehet intuíció, vagy tapasztalat alapján pozitív visszajelzést adni, adott témában.

A szabályok

A játék során a szerencse és saját szándékunk egyaránt befolyásolja, milyen kártyát húzunk. A kártyán lévő önismereti feladatokat el kell végezni.

A játékban nagyon jól összeválogatott feladatok vannak. A játék keretét alkotó szabályok önismereti csoportokból lehetnek ismerősek: “Ne kritizáld a másikat. Hagyd hogy megnyíljon, ne tanácsokkal segítsd, inkább elfogadással. Stb.”

A játék élménye

Kicsit gyanakodva, szkeptikusan álltunk hozzá de a játék már rövid idő után is komolyan elgondolkodtatta a résztevőket. Én például jobban megértettem a barátságunk hátterében meghúzódó hasonlóságainkat a “címer rajzolása” feladatban (célkitűzéseinket, mottónkat kellett lerajzolnunk, és mindannyiunk pajzsán elég hasonló motívumok jelentek meg). Nagyon fontos témákat jár körbe a játék: életcélokat, pozitív érzelmeket, leküzdendő hibáinkat, fejlődési lehetőségeinket, hogy mi köt össze bennünket szeretteinkkel, merre fejlődhetünk, mik akadályoznak bennünket. A végén valahogy jobban kedveltük egymást,  összehangolódtunk, miközben fontos dolgokról beszélgettünk 2 órán át. Eseménydús, mégis meditatív hangulata van a játéknak. 

Kinek ajánljuk a játékot?

A játékot 2-6 fő 13 év feletti személy játszhatja, vagyis párok, baráti társaság, család, ismerősök, vagy éppen ismerkedők. A játék megfelelő bizalom esetén csapatépítő tréningeknél is jó eszköz lehet, önismereti csoportokba nagyszerűen beilleszthető. Pedagógusoknak, fiatalokkal dolgzók számára instant önismereti játéklehetőség, elég a dobozból elővenni mehet is a másik jobb megismerése, egymásrahangolódás.

Baráti társaságoknak nagyon jó időtöltés, akár nyáron a vízparton, és méginkább télen a sötét és hideg elől a meleg szobába menekülve. Ideális karácsonyi ajándék.

A játék szerzője: Dr Füzesi Györgyi, pszichológus
Gyártja és forgalmazza: Investment Kft.
A játék ára: 9900 Ft
A játék megvásárolható  nagyobb könyvesboltokban, vagy a játék weboldalán.